Komunikasi

Sejarah Ringkas Rangkaian Komunikasi

Posted on

Satu bahagian penting dalam mana-mana penentuan telefon mudah alih adalah jalur frekuensi operasi. Jalur frekuensi yang disokong menentukan sama ada telefon bimbit tertentu serasi dengan pembawa rangkaian tertentu atau tidak. Berikut merupakan fakta mengenai rangkaian komunikasi. GSM (Global System for Mobile) adalah sistem telefon mudah alih digital yang digunakan secara meluas di Eropah dan bahagian-bahagian […]

Komunikasi

Dimana Hilangnya Nilai Kesabaran?

Posted on

Saya bekerja sebagai Pegawai Khidmat Pelanggan disebuah syarikat telekomunikasi di Malaysia. Sebagai seorang staff yang bertanggungjawab untuk memastikan kelancaran perkhidmatan yang ditawarkan, saya tidak terlepas untuk menjawab segala persoalan dari pelanggan terutama yang melibatkan kualiti perkhidmatan. Dapat saya simpulkan disini bahawa pelanggan atau pengguna di Malaysia sudah semakin bijak menilai tahap perkhidmatan setiap telko komunikasi […]

Komunikasi

9 Tips Mengawal Penggunaan Data Internet Pada Smartphone

Posted on

‘EH, KENAPA LOADING JE INTERNET NI? DATA DAH HABIS KE?’ YES! Semua pengguna Smartphone pasti tertanya-tanya apa dah jadi dengan surfing Internet? Siap ada diantara kita yang mengeluh kerana menerima notifikasi sms menyatakan data langganan dah hampir habis digunakan padahal baru saja melanggan data baru..siapa tak terkejut kan? Siap menuduh telefon tu telan data ke […]