Komunikasi

Sejarah Ringkas Rangkaian Komunikasi

Satu bahagian penting dalam mana-mana penentuan telefon mudah alih adalah jalur frekuensi operasi. Jalur frekuensi yang disokong menentukan sama ada telefon bimbit tertentu serasi dengan pembawa rangkaian tertentu atau tidak. Berikut merupakan fakta mengenai rangkaian komunikasi.

GSM (Global System for Mobile) adalah sistem telefon mudah alih digital yang digunakan secara meluas di Eropah dan bahagian-bahagian lain di dunia. GSM menggunakan Akses Kepelbagaian Pembahagian Masa (TDMA) yang membolehkan beberapa pengguna berkongsi frekuensi dengan membahagikan isyarat kepada slot masa berbeza. Ianya paling banyak digunakan daripada tiga teknologi telefon tanpa wayar digital (TDMA, GSM dan CDMA) atau dikenali sebagai wireless.

GPRS (General Packet Radio Service) ialah paket perkhidmatan data mudah alih pada sistem global 2G dan 3G sistem komunikasi selular untuk komunikasi mudah alih (GSM).

Rangkaian 2G, mula diperkenalkan pada tahun 1992, adalah generasi kedua teknologi telefon selular dan yang pertama untuk menggunakan ‘digital encryption’ bagi perbualan. Rangkaian 2G adalah yang pertama yang menawarkan perkhidmatan data dan mesej teks SMS, tetapi kadar pemindahan data adalah lebih rendah berbanding dengan pengganti yang kemudian.

Rangkaian 3G lebih berjaya selepas 2G, menawarkan kadar pemindahan data yang lebih cepat dan adalah yang pertama untuk membolehkan panggilan video. Ini menjadikan mereka amat sesuai untuk digunakan dalam telefon pintar moden, yang memerlukan sambungan internet kelajuan tinggi berterusan bagi kebanyakan aplikasi.

Rangkaian 4G adalah generasi keempat bagi komunikasi telefon mudah alih. Ia adalah pengganti daripada 3G dan menyediakan akses internet ultra-jalur lebar untuk peranti mudah alih. Kadar pemindahan data yang tinggi membolehkan rangkaian 4G sesuai untuk digunakan dalam modem tanpa wayar USB untuk komputer riba dan juga akses internet rumah.

Sebagai contoh, bagi perpindahan dari generasi ke generasi bagi RANGKAIAN KOMUNIKASI di Malaysia, pastinya akan berlaku ketidakstabilan dari segi servis panggilan, SMS dan penggunaan data internet dalam suatu tempoh tertentu. Tetapi, akhirnya pengguna akan dapat menikmati mutu perkhidmatan terbaik dari sesebuah telko atau service provider di Malaysia.

One thought on “Sejarah Ringkas Rangkaian Komunikasi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *